02-07-08

Kleurenleer in de visagie

Met kleuren spelen is een heel belangrijk onderdeel van een visagiste. Door de juiste kleuren te kiezen geef je iets extra’s aan het gezicht, je kan de ogen sprekender maken, teint opfrissen,.. Er zijn weinig regels in de make-up leer maar je kan niet onderuit aan de kleurenleer en licht- en schaduwspel.

Betekenis van kleuren

Bij een bepaalde kleur hoort vaak een bepaald gevoel, je geeft ze een persoonlijke betekenis, je creëert zelf een psychologische reactie. Overal gaat men kleur bewust gebruiken om een bepaald gevoel op te wekken, een gevoel van rust, eetlust of passie,.. dit wordt toegepast in interieurs, in mode, in reclame, enz.

Zo zijn neutrale kleuren zoals wit en zwart zeer belangrijk om kleuren op te lichten of te verdonkeren:

·          een kleur + wit = tint             de kleur wordt helderder, wit reflecteert meer licht

·          een kleur + grijs = tone         hier verminderen we de helderheid van de kleur

·          een kleur + zwart = shade    hier verdonkeren we de kleur zelf, zwart absorbeert meer licht

Warme kleuren zoals rood, oranje, en geel overheersen, komen naar voor, trekken sneller onze aandacht.

Koude kleuren zoals blauw, groen, violet, vallen eerder wat weg in de achtergrond, hebben eerder een rustgevende werking.

Dit kunnen we bijvoorbeeld ook bij de morfologie van de ogen en de lippen gaan gebruiken.

Elke kleur op zich heeft ook warmere en koelere versies, je kan bijvoorbeeld groen opwarmen door er meer geel bij te voegen, of kouder maken door er meer blauw bij toe te voegen.                             

Zorg bijvoorbeeld voor een mooie kleurharmonie of kleurcontrasten, waarbij je rekening houdt met:

·          kleur van de ogen

·          haarkleur

·          huidskleur

·          kleur van de kleding

 

Je kan dan kiezen om te harmoniëren of te contrasteren met de iris van de ogen. Bij de harmonie van het geheel wordt het resultaat klassiek en de uitdrukking van de ogen wordt verzacht.

Het grootste contrast krijg je door de primaire en secundaire kleuren die recht tegenover elkaar staan in de kleurenster naast elkaar te zetten, hier worden ze dan complementaire contrasterende kleuren.

                                                                Blauw    Oranje

                                                               Rood      Groen

                                                               Geel       Violet

 

Complementaire kleuren gaan elkaar versterken en geven een intensief effect als ze naast elkaar staan, bijvoorbeeld bij gevoelige roodachtige ogen, geen groen toepassen, want dan gaan de ogen nog roder lijken.

Als je dezelfde kleur van de iris laat terugkomen vergroot je het oog. Dus heeft het model petroleum kleurige ogen kan het een heel mooi zacht en vergrotend effect geven om dezelfde kleur oogschaduw te gebruiken. Maar om te contrasteren kan je dan eerder de meer oranje tinten gebruiken om het blauwe in de ogen naar voor te laten komen of paarse tinten om de ogen groener te doen lijken. Hangt allemaal af van het gewenste resultaat.

Als je in harmonie bent met de iris, kan ze ook gelijk welke kleur van kledij dragen.

Wees wel niet blind op de regels, gebruik ze als uitgangspunt. Werk vanuit je intuïtie, je eigen gevoel voor kleur. Durf te experimenteren met verschillende kleurencombinaties, kijk wat kleuren doen en welk effect ze op jezelf hebben en op anderen.

@MAC

 

10:06 Gepost door visagieschool Antwerpen Gent Hasselt in tips en tricks | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |